Yhden Vanhemman Perheiden Liiton Leija-hankkeessa on kehitetty ohjatun vertaisryhmän malli vanhemmille, jotka kasvattavat lapsiaan täysin ilman toisen vanhemman osallistumista sekä lapsille, joiden elämästä toinen vanhempi on poissa.  

Leija-ryhmä vanhemmille

Vanhempien Leija-ryhmä on tarkoitettu pienten, alle kouluikäisten (myös vauvaikäisten) lasten vanhemmille, jotka kaipaavat tukea omaan jaksamiseensa ja elämäntilanteen käsittelemiseen lasten kanssa. Leija-ryhmä on täysin yksin lastaan kasvattavien vanhempien 5 tapaamisen mittainen ammatillisesti ohjattu vertaisryhmä. Ryhmässä käsitellään asioita geneettisen vanhemman puuttumiseen ja lapsen ikätason mukaiseen puheeksi ottoon, jonka lisäksi käydään läpi erilaisia yhden vanhemman perheiden tukimuotoja ja omaa elämänhallintaa voimavarakeskeisyydestä lähtien.

Ohjatussa vertaisryhmässä vanhemmat jakavat kokemuksiaan, ajatuksiaan ja tunteitaan ja miettivät yhdessä käytännönläheisiä keinoja toisen vanhemman poissaolon käsittelemiseen eri-ikäisten lasten kanssa. Parhaimmillaan ryhmässä syntyy uusia ajatuksia ja näkökulmia sekä pitkäkestoisia hyvinvointia ja jaksamista lisääviä suhteita.

Leija-ryhmä lapsille

Lasten Leija-ryhmän tavoitteena on auttaa alakouluikäistä lasta jäsentämään ja käsittelemään perhemuodon herättämiä ajatuksia ja tunteita.  Oman tarinan haltuun ottaminen ja hyväksyminen sellaisena kuin on, rakentaa perustaa terveelle itsetunnolle ja kasvulle. Ryhmä voi vahvistaa, antaa kokemuksen siitä, ettei ole yksin ja on hyväksytty juuri sellaisena kuin on ja antaa mahdollisuuden harjoitella sosiaalisia taitoja ja auttaa toisia. 

Leija-ryhmien ohjaajan oppaat

Valmiit ohjaajan oppaat ovat vapaasti ladattavissa ammattilaisten käyttöön. Niiden avulla voi ohjata Leija-ryhmän tai käyttää materiaalia muun työn tukena. Ryhmän aloittamisesta toivomme ilmoitettavan meille: marjo.meriranta@yvpl.fi, sillä tilastoimme toteutuneet ryhmät ja seuraamme mallin leviämistä. 

Lisätietoa yksin odottavien ja lasta kasvattavien tukimuodoista löydät täältä.

Lisätietoa: marjo.meriranta@yvpl.fi tai p. 0400 441 708

Lasten ryhmä – Leija-hanke

Ohjaajan opas: Ilman toista vanhempaa kasvavien alakouluikäisten lasten vertaisryhmäTarja Janhunen ja Reetta Pauni

Oppaat

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.15″] Leija-hankkeen materiaalit Lasten ryhmä Ohjaajan opas: Ilman toista vanhempaa kasvavien alakouluikäisten lasten vertaisryhmä Tarja Janhunen…

Vanhempien ryhmä

Aloittavia Leija-ryhmiä Leija -verkkoryhmä 23.1.-27.2.2019, www.tukinet.net, maksuton Odotatko lasta yksin tai kasvatatko alle kouluikäistä lasta täysin ilman toisen vanhemman…

Verkkoluento isättömyydestä

Verkkoluento isättömyydestä Isyystutkija, KT, Jouko Huttusen luento Perheaikaa.fi-palvelussa isättömyyden merkityksestä lapsen identiteetille. Tallennetulle luennolle tästä. Tavoitteena on aluksi eritellä ja analysoida niitä…