Avioeroa haetaan käräjäoikeudelta ja sitä voi hakea yksipuolisesti. Avoero tarkoittaa, että osapuolien osoitteet eivät ole enää samassa paikassa.

Tapaamiseen, elatukseen ja huoltajuuteen liittyvät asiat voivat vanhemmat hoitaa keskenään, tai lastenvalvojan avulla. Lastenvalvoja vahvistaa vanhempien sopimuksen, mutta ei ole päätösvaltainen. Lastenvalvoja on lasten oikeuksien valvoja, ei vanhempien etujen ja asioiden hoitaja.

Jos lastenvalvojan luona ei päästä yhteiseen sopimukseen, auttavat myös follo-sovittelu, perheasioiden sovitteluperheasianneuvottelu tai vaikkapa järjestöjen tarjoama apu erotilanteisiin. Oikeuden päätöstä voi joutua odottamaan kauankin, ja lapsen kannalta on aina parempi, että vanhemmat pääsevät yhteiseen sopimukseen ilman oikeusapua.

Vanhempien parisuhteen loppuminen kuitenkaan tarkoita vanhemmuuden päättymistä, vaan erosta huolimatta lapsella säilyy suhde kumpaankin vanhempaansa. Parhaimmillaan vanhemmat toteuttavat vanhemmuutta lähes samalla tavoin kuin ennen eroa, mutta kahdesta kodista käsin.

Tältä sivulta löydät myös yleisimmät kysymykset elatukseen, asumiseen ja huoltoon liittyen.

Täältä löydät apua ja tukea eron käsittelyyn ja erovanhemmuuteen.