Odotatko tai kasvatatko lasta yksin?

Tietoa ja tukea yksin lastaan kasvattaville.

Tie yhden vanhemman perheeksi, mutta myös yksin odottajaksi on moninainen. Taustalla voi olla harkittu päätös hankkia lapsi itsellisesti lahjasoluhoidoilla tai tapahtua raskausaikana sattuneen eron tai lyhyen suhteen seurauksena. 

Olipa tie millainen tahansa, mullistaa lapsen odotus ja syntymä koko elämän, johon yksin lasta odottava joutuu valmistautumaan ilman rinnalla olevaa kumppania. Vanhemmuus on paitsi ilojen myös satunnaisten huolien sävyttämä vuoristorata, josta syystä jokaisella yksin lasta kasvattavalla vanhemmalla olisi hyvä olla itsellistä vanhemmuutta tukeva lähipiiri ympärillään. 

Yksi turvallinen vanhempi on tutkimusten mukaan riittävä takaamaan lapselle tasapainoisen ja hyvän kasvatuksen. Lapsen kannalta olennaista on se, miten vanhempi suhtautuu perhemuotoon; onko se riittävä vai puuttuuko siitä jotain? Lapselle yhden vanhemman perhemuoto on ainoa, mitä hän tietää, eikä lapsi osaa kaivata sellaista, mitä hän ei ole kokenut. Tämä ei tarkoita, etteikö asiasta ja erilaisista perhemuodoista pitäisi puhua.

Näiltä sivuilta löydät tukea ja tietoa yksin lasta odottavien ja -kasvattavien tueksi sekä vinkkejä oman perhemuodon ja toisen vanhemman puuttumiseen liittyvään keskusteluun ja puheeksi ottoon lapsen kanssa. 

Tarvitsetko lisätietoa tai tukea? Ole yhteydessä YVPL:n asiantuntijoihin:

Marjo Meriranta, 0400 441 708
Teija-Hallbäck-Vainikka, 040 541 5294
(etunimi.sukunimi@yvpl.fi)