TULEVAT RYHMÄT JA TAPAHTUMAT

Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry ylläpitää Tukinetissä valtakunnallista Totaaliyhäreiden iltateet -chattia kerran viikossa tiistai-iltaisin klo 20-21.30 yksin odottaville ja yksin lapsen saaneille vanhemmille. Chattia ohjaa liiton kouluttama vertaisohjaaja ja siihen osallistutaan nimimerkillä. Chat on anonyymi. Löydät chatin täältä.

LAKISÄÄTEISET

Lapsilisän ja elatustuen yksinhuoltajakorotus

Lapsiperheiden kotipalvelu on lakisääteistä, tilapäistä tai säännöllistä (harkinta) perheen arjen tukemiseen tarkoitettua apua.  Apu voi olla lapsen hoitoon liittyvää tai esimerkiksi ruuanlaitto- tai siivousapua.

Perhetyö voi olla keskustelua, neuvoja ja tukea vanhemmille kasvatusasioissa. Se voi olla myös perheen tukemista arjessa, kuten asioiden hoitamisessa tai kodinhoidossa, tai sellaisen toiminnan järjestämistä, joka tukee lapsen hyvinvointia.

Kotipalvelu tai perhetyö eivät vaadi lastensuojelun asiakkuutta. Haku em. palvelujen piiriin tapahtuu puhelimitse tai oman hyvinvointialueen asiointikanavan kautta.


AVOHUOLLON TUKITOIMI / KUNNALLINEN PALVELU

Arjen tueksi voi hakea myös tukiperhettä. Tukiperheessä lapsi viettää keskimäärin 1-2 viikonloppua kuukaudessa ja tukiperhesuhde luodaan molempia perheitä ja heidän toiveitaan kunnioittaen. Tukiperheeksi voi soveltua myös tuttu perhe, johon tukiperheenä toimivat aikuiset/aikuinen saavat koulutuksen. Tukiperhe saa toiminnastaan korvauksen. Tukiperhepalvelun saaminen edellyttää lapsiperhepalveluiden tai lastensuojelun asiakkuuden. 


VALTAKUNNALLISESTI SAATAVILLA

Yksin odottavien perhevalmennus, jos kotikuntasi järjestää sellaisia. Kuntien lisäksi Simpukka ry:n Helminauha-toiminta järjestää valtakunnallisia perhevalmennuksia ja vertaischatteja verkossa lahjasolutaustaisille yksin lapsen saaneille. Katso myös Helminauha-hankkeen tuottama videomateriaali itsellisen vanhemmuuden pohdintaan.

Verkossa: 5-osainen ”Odottajan olohuone”-videosarja äideille, joiden odotukseen, synnytykseen tai tulevaan vauva-aikaan liittyy esim. pelkoa, jännitystä tai epävarmuutta. Varhaista vuorovaikutusta jo odotusaikana vahvistavat, kehoa ja vauvaa kuuntelevat ja myös synnytykseen valmistavat harjoitukset voi suorittaa itsenäisesti. Videosarjan on tuottanut Kuopion Ensikotiyhdistys.

Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry järjestää sopeutumista tukevia ammatillisesti ohjattuja Leija-verkkoryhmiä ja toisinaan myös livetapahtumia/leirejä, joissa vertaistuen avulla työstetään mm. omia voimavaroja, toisen vanhemman puuttumiseen liittyviä tunteita ja asian puheeksi ottamista lapsen kanssa.

Yhden Vanhemman Perheiden Liitto järjestää edullisia viikon mittaisia tuettuja täyshoitolomia eri lomajärjestöjen kanssa kotimaan kylpylöissä, joissa on mahdollisuus rentoutua ja tavata muita yhden vanhemman perheitä. Voit hakea myös muita perhelomia.

Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry järjestää Tukinetissä valtakunnallisia vertaischatteja myös yksin odottaville ja yksin lapsen saaneille vanhemmille. Lisätietoa chateista.

Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry ylläpitää suljettua ja anonyymia Totaaliyksinhuoltajien vertaispulinaboksi -keskustelupalstaa Tukinetissä. Palsta on vertaisohjattu ja avoin 24/7. Palstalla voit aloittaa keskustelun haluamastaan aiheesta, kysyä neuvoa ym.


JÄRJESTÖJEN JA SRK:N TARJOAMAT PALVELUT (voi olla vaihtelua; kysy alueeltasi)

Valtakunnallinen jäsenyhdistyksemme Totaaliyhärit on kaikkien täysin yksin lasta kasvattavien vanhempien oma yhdistys. Lisätietoa yhdistyksestä täältä.

Yhden Vanhemman Perheiden Liitolla on myös paikallisia yhdistyksiä ja vertaistukiryhmiä laajasti pitkin Suomea ja niihin on tervetulleita myös raskaana olevat. Osassa vertaisryhmistä on lastenhoito järjestetty ryhmän ajaksi.

Paikkauntasi seurakunnan diakoniatyö antaa tukea elämän eri haasteissa. Tukea voi saada esim. jaksamiseen tai taloushuoliin. Joidenkin seurakuntien alueilla on myös LapsiArkki– ja LapsiParkki -toimintaa. Ensimmäinen on yhden vanhemman ammatillisesti ohjattu vertaisryhmä, jonka ajaksi on järjestetty lastenhoito, ja toinen maksutonta lastenhoitoapua. Ota yhteyttä omaan seurakuntaasi diakonia- tai lapsiperhetyöhön ja kysy lisää.

Vapaaehtoinen doula, joka on apuna raskaudessa ja synnytyksessä. Doulia tai raskausajan tukihenkilöitä voit kysyä Ensi- ja turvakotien liiton sekä YVPL:n jäsenyhdistyksistä.

Joissakin kaupungeissa on ammatillisesti koordinoitua, vapaaehtoista mieskaveritoimintaa, jossa aikuiset, toimintaan koulutuksen saaneet miehet toimivat kavereina yksin lastaan kasvattavien äitien lapsille, joilla ei ole yhteyttä omaan isäänsä tai muihin miehiin. Mieskaverit ja lapset tapaavat toisiaan keskimäärin 2-4 kertaa kuukaudessa. Kaveruudelle ei ole sääntöjä, vaan jokaisesta kaverisuhteesta muodostuu omanlaisensa.

Esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliitolla (MLL) ja Pelastakaa Lapset ry:llä on monenlaista lapsiperheitä tukevaa toimintaa, kuten tukihenkilö– ja perhekummi-, sekä varamummi- ja –vaaritoimintaan sekä maksullista, mutta huokeaa lastenhoitoapua koulutetuista MLL:n lastenhoitajista. Ota yhteyttä oman kaupunkisi piiriin/paikallisyhdistyksiin ja kysy lisää. Vastaavan tyyppistä toimintaa on myös muilla järjestöillä ja yhdistyksillä (Esim. Pienperheyhdistys, SPR, Ensikotiyhdistykset). Kannattaa hakea esim. ”Jyväskylä varamummi” tms., jotta löydät oman paikkakuntasi palveluntarjoajat.