Miten selvitä kun lapsi tarvitsee kotikoulua eikä lapsen tapaamisetkaan toimi koronavirusrajoituksen vuoksi? Taloudellisten huolien kasvaessa, arkeen on tullut uudet velvoitteet.

Kotikoulu edellyttää mm. useampia teknisiä laitteita toimivine ohjelmineen, joita ei kuitenkaan kaikilla ole. Yhden vanhemman perheissä on tukea tarvitsevia lapsia, joilla ei ole erityisen tuen päätöstä, vaan esimerkiksi tehostetun opetuksen päätös. Silloin lapsen ohjaaminen vaatii tavanomaista enemmän vanhemmalta. Myös Kelan kuntoutus on tauolla. Poikkeusolot eivät ole syy keskeyttää lapsen ja vanhemman tapaamispäätöksen noudattamista, mutta karanteeni ja lähipiirin kuuluminen riskiryhmään voivat käytännössä estää tapaamisten toteutumisen.

Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry pelkää, että lastensuojelun sijoitukset yleistyvät poikkeustilan aikana ja sen jälkeen ilman panostuksia erityistoimiin. Nyt jos koskaan kuntien pitää antaa yhden vanhemman perheille ja erityisesti erityistarpeisen lapsen huoltajille sosiaalihuoltolain § 19 mukaista kotipalvelua. Perheillä pitää olla kaupassakäynti-, lastenhoito- ja siivousapua perheiden tarpeitten mukaan. Lisäksi liitto perään kuuluttaa vapaaehtoisten apua yhden vanhemman perheiden kauppa-asioiden hoitamiseen, lapsen ulkoiluttamiseen tai lapsen saattamiseen toisen vanhemman luo lakisääteisiin tapaamisiin. Järjestöjen Kauppakassi -hanke on ilahduttava valopilkku. Puuttuvat kouluateriat pitää huomioida toimeentulotuen laskelmassa. Vanhempien on hyvä muistaa, että lapsi ja vanhempi voivat tavata myös virtuaalisesti Skypen, What´s upin tms. avulla vaikkapa iltasadun merkeissä.

Susanna Kavonius

puheenjohtaja

Heljä Sairisalo

toiminnanjohtaja

26.3.2020, Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry