Olemme ehkä kaikki nähneet elokuvia, joissa vanhempi ottaa vauvan mukaan työhaastatteluun, ensin kaikki menee pieleen ja kaaos on valmis, mutta lopulta kaikki onnistuu. Vauva työhaastattelussa -teema ei kuitenkaan ole vain elokuvaa; se on myös täyttä oikeaa elämää.

Eräs äiti kertoo, että ollut kymmenessä työhaastattelussa vauvan kanssa. Tässä osa hänen kokemustaan:

”Tänään oli taas etätyöhaastattelu vauvan kanssa. Olen nyt onnistunut saamaan vauvan päiväunille usein haastattelujen ajaksi. Läsnäoloa ja pitkää matkustamista vaativat haastattelut olen joutunut perumaan. Oikeastaan koronan “tuomat” etäyhteydet on olleet mun pelastus. Jos ei olisi mahdollisuutta etähaastatteluihin, en pystyisi hakemaan töitä takaisin omalle kotiseudulle päin pohjoiseen täältä etelästä.

Teen itselle ihan konkreettisen aikataulun haastattelupäivälle, että kaikki onnistuisi ja vauvan unet osuisi haastattelun kohdalle. On myös käynyt niinkin, että vauva ei nukkunutkaan tai heräsi kesken haastattelun. Tällöin hän on ollut minulla sylissä haastattelun ajan. Ajattelen, etten edes lähtökohtaisesti halua työllistyä sellaiseen työyhteisöön, missä se nähtäisiin negatiivisena asiana. Varmasti työssäkin voi tulla vastaan tilanteita, että yksinhuoltajana joudun luovimaan ratkaisuja kodin ja työn yhteen sovittamiseksi.

 

Minulla ei täällä Etelä-Suomessa ole niin läheisiä ihmisiä, että he voisivat auttaa tämmöisissä tilanteissa. Lapsenvahteja yritin etsiä aluksi netistä. Pari kertaa minulla oli lapsenvahti, mutta itseä stressasi enemmän antaa vauva täysin ventovieraalle hoitoon ja kalliiksikin se tuli. Ennen haastattelurumban aloittamista jotenkin pelkäsin, että vaikutan työhaastattelussa epäammattimaiselta, jos vauva on mukana. Nyt sellaiset odotukset tuntuu oikeastaan kohtuuttomalle. Nyt, kun näitä haastatteluja on ollut vauvan kanssa useita, on itsellä voimaantunut olo siitä, että yksikseni onnistun.”

 

Työnantajat huom!; eikö vanhempi, joka järjestää perhe-elämänsä ja työnsä näin hyvin yhteen tilanteessa kuin tilanteessa, ole aarre työpaikalla? Katso YVPLn hallituksen julkilausuma: Työnantaja, tarvitsetko monitaiturin? Palkkaa yksinhuoltaja!