Vastine Iltalehden artikkeliin 10.1.2024

Iltalehdessä kirjoitettiin 10.1.2024, miten eron jälkeen lähihuoltaja voi saada tukia jopa niin paljon, että ero on taloudellisesti kannattavaa. Onkin niin, että vähätuloinen perhe voi saada tarvittaessa asumistukea ja muita sosiaalietuuksia. Tämä ei kuitenkaan ole perhemuodosta kiinni, vaan edut on tarkoitettu kaikille tarvitseville. Toki kahden vanhemman perheessä yleensä talouteen tulee kahden aikuisen tulot, jolloin tukia ei saa niin paljon.

Unicefin tuoreen tutkimuksen mukaan (HS 6.12.) Suomessa yhden vanhemman perheen lapset elävät yli kahdeksan kertaa todennäköisemmin köyhyydessä kuin kahden vanhemman perheen lapset. Vähävaraisuus lisää myös lapsen stressiä ja tuottaa ulkopuolisuuden kokemuksia, vaihtoehtojen puutetta ja häpeää. Saadut tuet tuovat hyvinvointia suoraan myös lapselle.

Lapsiperheen tuet on tarkoitettu ennen kaikkea lapsille. Iltalehden artikkelissa mainittu elatustuki tai -apu on tarkkaan laskettu taloudellinen tuki, joka kattaa lapsen menoja tarpeellisessa määrin. On kuitenkin selvää, ettei se välttämättä kata kaikkia menoja. Asumistuki ja muut tuet myös vähentävät elatusavun tai -tuen määrää.

Ero voi vaikuttaa monilla tavoin taloutta horjuttavasti. Usein hankittavaksi tulee uusia talous- ja kodin tarvikkeita, huonekaluja ja joskus jopa uusi koti. Muutto itsessään voi viedä paljonkin varoja. Mahdollisten yhteisten lainojen tai omaisuuksien jako voi horjuttaa yhden vanhemman taloudeksi muuttunutta taloutta. Myös henkinen stressi ja eron tuomat haastavat tunteet voivat vaikuttavat jaksamiseen ja sitä kautta myös talouteen.

Meillä Yhden Vanhemman Perheiden Liitossa tulee jatkuvasti esiin, miten yhden vanhemman perheen vanhemman työn ja perheen yhdistäminen on usein hyvin haasteellista. Tahtoa tehdä työtä olisi, mutta se ei ole aina mahdollista. Työn ja lapsen hoitaa yksi aikuinen, ja esimerkiksi pienelle koululaiselle ei ole tarjolla vuorohoitoa. Tämä voi johtaa siihen, ettei tarjolla olevaa työtä voida tehdä. Siksi tulot voivat olla paljonkin alhaisemmat kuin siinä tilanteessa, että taloudessa olisi toinenkin aikuinen.

Emme Yhden Vanhemman Perheiden Liitossa voi sanoa, että ero olisi taloudellinen tai muukaan jättipotti. Ero on inhimillinen ja iso kriisi, joka vaikuttaa kaikkiin osapuoliin valtavasti.

Susanna Kavonius, puheenjohtaja

Terhi Rapeli, toiminnanjohtaja

Helka Belt, asiantuntija

Yhden Vanhemman Perheiden Liitto