Kuva: Ursula Arsiola.

Postin vuonna 2019 tekemän tutkimuksen mukaan perheiden, myös lasten, mielestä perheissä parasta on yhdessäolo. Joulun yhteydessä tehdyssä tutkimuksessa lahjat tai taloudelliset seikat eivät nousseet edes viiden tärkeimmän asian listalle.

Eikö olekin lohduttavaa? Yhdessäolo riittää. Eikä vaan riitä, vaan on sitä tärkeintä toimintaa, mitä voimme kaikki lastemme kanssa tehdä. Onkin niin, että lapsen turvallisuuden- ja yhteydenkokemus sekä luottamus siihen, että hän on vanhemmalleen tärkeä, tulee nimenomaan arjen yhdessäolosta. Se ei vaadi lahjoja, suuria rahallisia panoksia, tai, niin, kahta aikuista. Yhden luotettavan ja tärkeän aikuisen arjen läsnäolo mahdollistaa lapselle turvallisen lapsuuden.

Vietämme tänään tiistaina 21.3.2023 kansainvälistä yksinhuoltajien päivää. Monet yksin lastaan kasvattavat tuskailevat sen kanssa, riittävätkö he lapselleen mitenkään? Miten voin olla kahden edestä aikuinen, kun minä olen vain yksi ihminen? Vastauksemme onkin: ei sinun tarvitse olla kaksi. Sinä olet yksi, ja niin riittävä. Ei kahden aikuisenkaan perheissä aina kaikki suju täydellisesti. Lapsen turvallisuuden kokemuksen kannalta ei olekaan olennaista, montako aikuista kotona on, vaan se, miten hänet kohdataan, miten häntä arvostetaan, kuunnellaan ja kohdellaan.

Yksinhuoltaja, ole armollinen itsellesi. Ole lempeä perhemuotoasi kohtaan. Jokainen perhe on arvokas, jokainen perhe voi tarjota lapselle sitä, mitä he nyt ja myöhemmin arvostavat eniten: rakkautta ja kohtaamista.

Liitämme tämän blogipostauksen lopuksi kaksi vapaaehtoistemme kirjoittamaa runoa yksinhuoltajapäivän teemasta. Näiden runojen kautta haluamme sanoa juuri sinulle: sinä riität.

Lämpimin terveisin, Helka
YVPL:n asiantuntija

Ps. Muista Instalivemme kello 18. Liveen pääset mukaan täältä: www.instagram.com/yvplry

Lapset juoksevat ympärillä,
telkkari pauhaa taustalla,
maito läikkyy pöydälle.
Minäkö riittäisin?
Yksi äiti, monta lasta.
Kyllä, minä riitän!
Minä pystyn tähän!
Ja olen onnellinen,
koska nämä ovat minun.
Eloisat lapset.
Minun lapset.
Me.
-Krista

Yksin.
Eron jälkeen.
On matka pitkä, tie ehkä kivinen ja tulevaisuus pelottaa.
Ehkä mielessä kysymyksiä ja pulmaa.
Asiat vaatii uutta kulmaa.
Vielä aikanaan opit, että tämän puun oksat vaan vahvistuvat myrskyissä.
Ja kevät tuo aina uuden alun.
Koska.
Vain yhdessä on vertaistuen voima.
Korvaamaton.
-Päivi