Vuoden 2021 Tilastokeskuksen tilastotietokannan mukaan 32.7 % yhden vanhemman perheistä ovat köyhyys- tai syrjäytymisriskissä. Tämä tarkoittaa, että näiden perheiden lapset ovat täysin samassa riskissä. Nuorella, jolla on lähtökohtaisesti jo lapsuudesta asti ollut isona aiheena taloudellinen ahdinko, on hyvällä todennäköisyydellä erilainen suhde rahan kanssa verrattuna nuoreen, joka ei ole joutunut huolehtimaan raha-asioista ennen aikuistumista ainakaan yhtä suurella mittakaavalla.

Haastattelin 19-vuotiasta Jessicaa, jonka vanhemmat erosivat, kun hän oli 4-vuotias. Nuoruudessa kokemaansa köyhyyttä aiheutti yksituloisessa perheessä elämisen lisäksi hänen äitinsä sairaus. Jessican omien sanojensa mukaan eläminen vähävaraisessa yksihuoltajaperheessä ei kuitenkaan ollut huono asia. Hän oppi jo varhain säästämään itselleen rahaa, hyötykäyttämään tarjouksia ja olemaan vastuullinen rahan kanssa.

Kolikon kääntöpuolella oli kuitenkin häpeä, joka köyhyydestä tuli. Hän muistelee ihailleensa ystäviensä työssäkäyviä, yhdessä olevia vanhempia ja omakotitaloja ja ei halunnut kutsua ketään kylään, sillä pelkäsi heidän suhtautuvan elinolosuhteisiinsa huonolla tavalla.

Nykyään hän on sitä mieltä, että jos hänen taustojaan ei voida hyväksyä, on aika jättää tämä ystävyyssuhde jälkeen. Täysi-ikäistyttyään Jessican raha-asiat ovat olleet kunnossa. Hän maalaa tilaustöitä, siivoaa kevytyrittäjänä ja keikkatyönä sekä käy neljättä vuotta aikuislukiota. Nämä ovat varmistaneet hänelle turvallisen laskun aikuiselämään.

Jessica pitää sosiaaliturvaa hyvänä nuorelle, joka on itsenäistymässä tai muuttuvassa elämänvaiheessa mutta ei koe, että se pitäisi olla asia mihin turvautua loppuelämää. Jessica kiittää äitiään siitä, että vaikka elivät suurimmaksi osaksi tukien avulla, hän aina painotti, että töitä kannattaa ja pitää tehdä selviytyäkseen tässä yhteiskunnassa. Ihmiset, jotka ovat suurimmassa köyhyys- ja syrjäytymisriskissä, kuten yhden vanhemman perheet, saavat ison kolhun taloudelliseen tilanteeseensa hallitussuunnitelman sosiaaliturvan leikkauksista.

Tekstin on kirjoittanut Venla Kaakinen 19v.
Kuva: Pixabay