Kaikki perheet myös me yksinhuoltajaperheet kannamme huolta lapsiemme tulevaisuudesta. Meidän lapsillamme on usein vain se yksi ensisijainen huoltaja, ja turvaverkot eli ne lähimmät ihmiset, jotka saattaisivat auttaa, puuttuvat. Tämän lisäksi toimeentulomme on ohut ja joskus kädestä suuhun elämistä. Siinä riittää haastetta selviytyä.

Suomi on aina ollut yhteiskunta, jonka kaikista jäsenistä pidetään huolta, nyt tilanne on muuttumassa. Nuorten syrjäytyminen alkaa olla suuri ongelma yhteiskunnassamme. Valitettavasti se on usein myös ylisukupolvinen asia. Tähän olisi ehdottomasti puututtava, koska syrjäytyminen on suuri inhimillinen tragedia ja veronmaksajille kallista.

Syrjäytymisen ehkäisyyn on monia keinoja. Yksi niistä on ulottaa oppivelvollisuus maksuttomana toisen asteen eli lukio- tai ammattiopintojen yli. Tarvitsemme myös yksiöllisiä ja moniammatillisia tukipalveluita perheille. Jokainen tarvitsee jossakin elämänsä vaiheessa apua ja yksinhuoltajaperheet ovat tässä suhteessa kaikkein haavoittuvaisempia. Perheemme tarvitsevat helpommin lähestyttäviä tukipalveluita, joihin olisi helppo ottaa yhteyttä. Digitaalisia ratkaisuja tulisi kehittää, joita voisi käyttää kännykästä. Ongelmatilanteitä voi olla väsymyksestä ruuan hankintaan. Apua saadakseen on joskus tehtävä lastensuojeluilmoitus lapsesta itsestään apua saadakseen. Kannustan tähän, jos ongelmat elämänhallinnassa ja vaikka koulussa suoriutumisessa käyvät ylivoimaiseksi. Apua ei nykyään saa, jos sitä ei osaa vaatia.

Myös meidän aikuisten tulisi saada apua ongelmiimme, käytännön ongelmista vertaistukeen. Joka viides perhe Suomessa on yksinhuoltajaperhe https://yle.fi/uutiset/3-8490995, suurin osa niistä Varsinais-Suomessa. Meidän ongelmamme eivät ole vähäpätöisiä, toimeentulon, koulutuksen ja työ suhteen.

Olen Nina Kallio Turusta, yksinhuoltaja, ysiluokkalaisen tyttären äiti, tehosairaanhoitaja ja esimies. Olen ehdolla Varsinais-Suomen vaalipiirissä kansanedustajaksi SDP.

www.ninakallio.fi,

Fb www.facebook.com/ninanmukaan