Tiesitkö tämän yhden vanhemman perheistä?

 

Moni maailman presidenteistä on yksinhuoltajan kasvattamia; mm. USA:n Bill Clinton, Barack Obama ja Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy.  Suomen presidenteistä toisen vanhempansa kanssa varttuneita ovat mm. J.K. Paasikivi, C.G. Mannerheim ja Mauno Koivisto. Suomen ensimmäinen presidentti K.J. Ståhlberg oli itse seitsemän lapsen yksinhuoltaja ja Tarja Halonen oli ollut yksinhuoltajaäiti.

Isyystutkija, KTT Jouko Huttunen:”Vuorovaikutus ja perhedynamiikka ovat riippumattomia perherakenteista eli siitä, kuinka monta vanhempaa lapsen kanssa asuu. Lapsen on hyvä olla perheessä, jossa on paljon laadukasta vuorovaikutusta. Silloin perheessä tuodaan esiin tunteita ja näkökulmia ja kuunnellaan toisten perheenjäsenten tunteita ja näkökulmia.”

Yhden vanhemman lapsiperheitä on 129 625 eli kaikista lapsiperheistä yhden vanhemman perheitä on 23,3 % (Suomen virallinen tilasto (SVT): Perheet 2020 [verkkojulkaisu 2021]. Kaikista yhden vanhemman perheistä valtaosa, 85 %, on äiti-lapsiperheitä ja siis isä ja lapsi-perheitä on 15 %.

Yhden vanhemman perheissä on 18 % kaikista lapsista eli 191 189 (Suomen virallinen tilasto (SVT): Perheet 2020 [verkkojulkaisu 2021]. Lähes puolet  lapsista asuu jossain vaiheessa lapsuuttaan yhden vanhemman perheessä.

Yhden vanhemman perheen taustalla on tavallisimmin vanhempien ero. Näitä vanhempia on 120 000.  Yksin odottaneita on noin 5000 ja leskiä hieman tätä vähemmän.

On sanottu, että perhe ei ole joko tai, vaan prosessi.  Useimmat meistä kokevat koko elämänsä aikana useampia perhemuotoja.

Yhden vanhemman perheissä on vähemmän lähisuhdeväkivaltaa kuin kahden huoltajan perheissä.

Yhden vanhemman perheistä puuttuvat kasvatukseen liittyvät ristiriidat.