Koska yhden vanhemman perheessä on vain yksi vastuunkantaja ja tekemistä paljon, ei maailmaa saa valmiiksi, vaikka yökaudet touhuaisi ja suorittaisi. Itse pyrin vähentämään kaikkea mikä ei ole pakollista, että aikaa jäisi tärkeämmälle. Eli elämälle, läsnäololle sekä levolle. 

Meidän useimpien aika kuluu töissä, kotitöissä ja ehkä jonkun (oman tai lapsen) harrastuksen parissa. Töitä on useimmiten pakko tehdä. Itse teen täyttä työaikaa, mutta pyrin pitämään huolen, että työt eivät seuraa minua kotiin vaan ne hoituvat työaikana. Minulle tärkeitä asioita ovat säännöllinen toimistotyöaika liukumineen, mahdollisuus etätyöhön sekä lyhyt työmatka. Nämä keventävät ja helpottavat arkeani paljon ja mahdollistavat lasten harrastamisen.

Kotitöitä on tehtävä: ruokaa, pyykkiä, siivousta. Olen karsinut ja karsin koko ajan tavaraa kotoa vähemmälle. Siivous ja pyykkäys on niin paljon sujuvampaa, kun kaikkea on vähemmän. Kaapit pysyvät paremmin järjestyksessä, kun eivät ole ihan täynnä. Keittiössä sama homma. Kielsin jo vuosia sitten postilaatikkoon tulevat mainokset ja laskut on tilattu verkkopankkiin. 

Ruoan laittoa ja kaupassa käyntiä kannattaa hieman suunnitella. Mieti vaikka kolmen päivän ruuat etukäteen ja hanki ainekset kerralla. Miksei vaikka koko viikko kerrallaan, mutta se vaatii jo enemmän suunnittelua. Ja tee ruokaa reilusti. Vaikka tupla-annos mitä yleensä teet. Mulla isot, urheilevat lapset ja ruokaa menee isoja määriä. Kun kaupassa ei ramppaa joka päivä, säästyy aikaa, rahaa ja hermoja. On huikea tunne tulla töistä, kun voi lämmittää valmista ruokaa ja lähteä illan menoihin.

No entä sitten huoltajaillat, kokoukset, tapahtumat, harrastuksiin liittyvät palaverit? Jätä väliin. Niihin kaikkiin ei oikeasti ole pakko mennä. Ihan varmasti kuulet tärkeät asiat myöhemmin tai voit sopia jonkun toisen aikuisen kanssa, että laittaa viestillä, jos jotain tärkeätä. Myös kimppakyydit lasten harrastuksiin vapauttaa aikaasi. Joko niin että toisen lapsen huoltaja vie ja sinä haet, tai että vuorotellen hoidetaan koko reissu. On tärkeää osata luopua jostain, että saat itsellesi pienen oman hetken. 

Pienet tauot arjessa on tosi tärkeitä jaksamisen kannalta. Käytä ne nukkumiseen, lukemiseen, käsitöihin, kahvitaukoon terassilla, kävelyyn tai johonkin joka tuottaa hyvää mieltä. Näin saat laskettua omia kierroksia ja jaksat taas arkea paremmin. 

 Nimim. Sanna

Kuva: Photo Priscilla Du Preez / Unsplash