Olen kolmannen vuoden yhteisöpedagogiopiskelija Humanistisessa ammattikorkeakoulussa ja ollut kuluneen syksyn työharjoittelussa Yhden Vanhemman Perheiden Liitossa Helsingin toimistolla.

Harjoitteluni on ollut antoisa ja olen päässyt tutustumaan niin YVPL:n ydintoimintaan kuin yhteisöpedagogille sopiviin työtehtäviin liitossa.

Harjoitteluohjaajani Helka Belt on YVPL:n erotyön ja yksin lasta kasvattavien Uudenmaan alueen asiantuntija. Olen osallistunut Helkan vetämään Suomalaiseen eroseminaariin koko harjoitteluni ajan. Vertaisryhmän vaikutus osallistujalleen voi olla merkittävä ja eroauttamistyöllä kauaskantoinen hyöty.

Yhteisöpedagogi voi luoda omaa urapolkuaan hyvin monipuolisesti ja opiskella erilaisia kompetensseja tukemaan ja täydentämään ammattitaitoaan. Innostuin kovasti eroauttamistyöstä ja lähetin hakemuksen tammikuussa alkavaan menetelmäkoulutukseen. Tätä kirjoittaessani en tiedä vielä, onko minut hyväksytty koulutukseen, peukut pystyyn!

Lokakuussa olin mukana Tampereella järjestetyssä Monimuotoiset perheet -verkoston verkostoitumispäivässä, johon osallistui noin kymmenen siihen kuuluvaa jäsenjärjestöä. Verkostoituminen on paitsi mukavaa, mutta yksi todella tärkeä työelämätaito. Tapasin monia eri toimijoita ja opin, kuinka paljon hyötyä yhteistyöstä on. Samalla järjestettiin YVPL:n virkistyspäivä ja tapasin loputkin muualla Suomessa asuvat työntekijät. Kisailimme leikkimielisesti keilauksen mestaruudesta ja nautimme kivasta ravintolaillallisesta.

Virkistyspäivän lisäksi tapasin toki kaikkia työntekijöitä säännöllisesti Teams-kokouksissa. Pari kertaa kuukaudessa kokouksen lopuksi jokainen sai kertoa omia kuulumisia. Tämä on mukava tapa vahvistaa yhteisöllisyyttä. Myös minut lyhytaikaisena harjoittelijana otettiin todella lämpimästi vastaan ja koin olevani osa yhteisöä – kiitos siitä kaikille mukaville työkavereille!

Harjoittelussa on hyödyksi olla oma-aloitteinen ja utelias. En osannut arvata, että löytäisin harjoittelusta näin ison kiinnostuksen kohteen, jota haluaisin itsekin tehdä. Harjoittelu paitsi valmistaa opiskelijaa työelämään, myös mahdollistaa verkostojen luomisen tulevaisuutta varten.

Mukavaa joulunodotusta,

Jenni Stubbe