Tilastokeskuksen yliaktuaarin  Kaisa-Mari Okkosen mukaan yksinhuoltajakotitalouksia on 100 000 eli 4 % kaikista kotitalouksista. Näiden pienituloisuus  sekä kokemus siitä, että ei tule toimeen tuloilla, ovat huomattavasti tavallisempia kuin kahden huoltajan lapsiperheillä.  Yhden vanhemman perheiden lapsista 10 % kokee subjektiivista pienituloisuutta. Yksinhuoltajien työttömyysaste  seuraa köyhyyslukuja ja on selvästi korkeampi yhden vanhemman perheillä kuin kahden huoltajan lapsiperheillä.

Panelistit:

Vaalipanelistit: FT, dosentti Thomas Wallgren,(sd),  kansanedustaja, eduskuntaryhmän  pj, FT Outi Alanko-Kahiluoto, (vihr) ja VTM, järjestö- ja koulutuspäällikkö Pia Lohikoski (vas ).  Kokoomus eikä Perussuomalaiset eivät pyynnöistä huolimatta lähettäneet lainkaan panelistia. Keskustan panelisti EU-tutkija Sanna Lehtinen jäi saapumatta.

 

Miten yhden vanhemman perheet lapset hoidetaan koululaisten 10-viikkoisen kesäloman ajan lapsen hoidon?

Wallgren (sd)    Huokeita leirejä pitää järjestää enemmän.

Lohikoski (vas) Leikkipuistot ovat Helsingin ylellisyyttä, ei niitä muualla maassa tunneta. 

Alanko-Kahiluoto (vihr) Leikkipuistoja ei saa sulkea kaupungin osissa, joissa on alhainen tulotaso

 

Pitäisikö EU:n tasolle luoda oma varhaiskasvatusjärjestelmä

Wallgren (sd) EU:ssa on se vika, että vaikka rahapoltiiikka onkin yhteistä, niin budjettipolitiikka ei ole. Raskaat budjettipäätökset, kuten sosiaaliturva, on jätetty EU –päätösten ulkopuolelle. EU on kuitenkin nyt kajonnut esimerkiksi Kreikan sosiaalipolitiikkaan vaatimalla siltä  talouskuria.  Tämä tilanne heikentää lapsiperheiden asemaa.

Lohikoski (vas) On tärkeää, että voimme itse päättää sosiaalipolitiikasta, emme voi EU:n vuoksi mennä kohti huonompaa. Talouskuripolitiikka on ollut liian ankaraa.

Alanko-Kahiluoto (vihr) Kannatan minimivarhaiskasvatussäädöksiä.  Mielestäni tärkeää olisi kuitenkin sopia, miten saataisiin jaettua vanhemmuuden kustannuksia EU:n tasolla.  EU voisi ottaa tiukemman otteen työsuojelussa. 

 

Kuinka yksinhuoltajat pääsevät töihin?

Wallgren (sd)  Tarvitsemme elvyttävää ekologista talouspolitiikkaa.  Viimeiset viisi vuotta EU:ssa on vaivannut demokratian puute ja valta on finassilaitosten käsissä. Tarvitsemme enemmän kansanvaltaa ja työn ja tulojen parempaa jakamista.

Lohikoski (vas) Kun työtä on enemmän, yksinhuoltajatkin työllistyvät paremmin. Hoivapalveluja tarvitaan kuitenkin nykyistä enemmän.  Enemmän joustavuutta päivähoitoon ja iltapäivähoitoon.  Koko Uusimaa käy Helsingissä töissä, kuitenkin päiväkoti menee kiinni jo klo 17.  On vaikea ehtiä töistä Helsingistä lasta noutamaan.  Myös työelämän pitäisi enemmän joustaa eikä vain työntekijän. Lapsiperheiden kotipalvelu pitäisi saada takaisin, sillä miten hoidamme muuten sairaat lapset?   Tärkeää on se, että uusi asumistuki ei katkea heti työllistymisen myötä, vaan ihminen ehtii järjestää arkensa uuden elämän tilanteen mukaiseksi. Se usein maksaa. Kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja tarvitaan lisää.

Alanko-Kahiluoto (vihr) Pidän tärkeänä tuota asumistuen sekä myös toimeentulotuen vastaavaa uudistusta juuri työllistymisen kannalta.  Uuden asumistukilain mukaan lapsen tulot eivät yksiselitteisesti vaikuta enää mitenkään tukeen.  Nämä uudistukset edistävät työllistymistä ja vähentävät lapsiperheiden köyhyyttä.  Minua kiinnostaa myös sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamon esitys lisätä osittaiseen kotihoidon tukeen hoitolisä.  Yksinhuoltaja saisi pitää hoitolisän työllistyessään osa-aikaisesti.  Tämä madaltaisi töihin menokynnystä. Sosiaaliturva pitäisi muutenkin yksinkertaistaa kansalaistuloksi, niin että ihmiset tietäisivät, mitä voi milloinkin saada.  Nyt niitä on mahdoton arvioida.  Eräs henkilö sai Kelalta petossyytteen, koska oli täyttänyt väärän lomakkeen muutoksista.

 

Vaalipaneeli järjestettiin maanantaina 19.5.2014 Helsingissä. Varsinainen EU-vaalipäivä oli sunnuntaina 25.5.2014