Äitienpäivään valmistautuminen ja juhliminen on parhaimmillaan koko perheen juttu. Tällä viikolla kokkaillaan yli 120 perheessä äitienpäiväherkkuja Yhden Vanhemman perheiden Liiton ja Marttojen järjestämissä ruokaklubeissa poikkeuksellisesti kotona. Suolaiset letut, marjapiirakka ja ruusunmarjateejuoma tuovat yhteistä kivaa tekemistä ja iloa perheille. Perheet ovat jo kokanneet vappuna ja tulossa on vielä kesän juhlat -ruokaklubi.

Yhden Vanhemman Perheiden Liiton koordinoimassa vanhempien eron kokeneita nuoria ja heidän vanhempiaan tukevassa VeNyvä-hankkeessa yhtenä toimintamuotona ovat ruokaklubit, joita järjestetään yhteistyössä Marttojen kanssa. Poikkeustilanteessa on entistäkin tärkeämpää vahvistaa nuorten ja vanhempien vuorovaikutusta ja tuoda yhteistä iloa perheille, joten ruokaklubit siirrettiin Marttojen keittiöiltä ketterästi koteihin.

  • Perheet kokkaavat nyt reseptien ja videoiden välityksellä ympäri Suomea. Lisäksi ruokaklubipäivänä on puhelinneuvontaa ja sitä onkin käytetty, kertoo hankekoordinaattori Hanna Viita Marttaliitosta.

Kotiruokaklubit tuovat perheille mukavaa odotettavaa. Kokkaamalla ja juhlimalla saadaan vaikeidenkin tilanteiden keskelle toivoa.

  • Olemme saaneet paljon ihanaa palautetta. Kokkailu yhdessä on tuonut kaivattua yhteistä tekemistä vanhemmalle ja nuorelle, iloitsee hanketyöntekijä Piritta Kähkönen Yhden Vanhemman Perheiden Liitosta.

Ruoanlaiton lisäksi osallistujille vinkataan myös muuta perheen vuorovaikutusta tukevaa tekemistä. Äitienpäiväksi on luvassa äitienpäiväkortin taiteilua ja kesäruokaklubiin kuuluu perheen yhteisen ruokatarinan tekeminen VeNyvä-hankkeessa kehitetyn menetelmän mukaan.

Ruokaklubeja järjestävät osana VeNyvä-hanketta marttapiirit (Uusimaa, Lounais-Suomi, Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ja Itä-Häme), Marttaliitto, Turun Seudun Yksinhuoltajat ry, Oulun Seudun Yhden Vanhemman Perheet ry, Kainuun Yksin -ja Yhteishuoltajat ry, Lahden Seudun Yhden Vanhemman Perheet ry ja Kaapatut Lapset ry. Hanketta rahoittaa Sosiaali -ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA.

Lisätietoa ja mahdollisia haastateltavia välittää:
VeNyvä-hankkeen päällikkö Terhi Rapeli, p. 0401863421, terhi.rapeli@yvpl.fi